Over

Via ‘Boeddhist tegen wil en dank’ presenteer ik mijn persoonlijke opvattingen over boeddhisme en wetenschap; contemplatieve studies; meditatie-onderzoek; de receptie van boeddhisme in het Westen, westerse en oosterse filosofie; Tibet en de dalai lama; religie en zingeving; journalistiek en verwante thema’s.  Af en toe schrijf ik teksten over andere onderwerpen die mijn belangstelling hebben: morele vraagstukken en recht, muziek, sport en emancipatie.

In 1993 en 1994 deed ik als jurist in India een jaar lang wetenschappelijk onderzoek naar de filosofie van het recht vanuit Tibetaans boeddhistisch perspectief. Ik verbleef als visiting scholar aan de University of Delhi in New Delhi, het Higher Institute for Tibetan Studies in Sarnath en de Library of Tibetan Works and Archives in Dharamsala. In India werkte ik nauw samen met Samdhong Rinpoche, de latere premier van de Tibetaanse regering in ballingschap. Ook besprak ik mijn bevindingen met de veertiende dalai lama.

Sinds 2004 verricht ik onderzoek naar de zogeheten Mind & Life gesprekken van de dalai lama met (meest) westerse wetenschappers. Ik maak daartoe gebruik van een video-archief met integrale, ruwe opnamen van deze gesprekken sinds 1987. Ook beschik ik over een uitgebreide collectie historische opnamen en verslagen van ontmoetingen tussen de dalai lama en wetenschappers buiten de context van Mind & Life: gesprekken met John Bell, David Bohm, Carl Sagan, en anderen.

In 2005 was ik te gast bij de Mind & Life ontmoeting in Washington D.C. Daarna nam ik twee maal deel aan de Mind & Life Summer School in het Garrison Institute (Garrison, New York). Mijn onderzoek bracht me in gesprek met wetenschappers en boeddhistische leraren zoals Achok Rinpoche, Stephen Batchelor, Susan Blackmore, José Cabezón, Georges Dreyfus, John Dunne, Owen Flanagan, Joan Halifax, Thupten Jinpa, Jon Kabat Zinn, Sharon Salzberg, Geoffrey Samuel, Robert Thurman, Alan Wallace en anderen. In het verlengde daarvan sprak ik over en deze en andere onderwerpen met met Richard Gere, Laurie Anderson en Lou Reed († 2013).

Naast mijn wetenschappelijke werk richt ik mij als onderzoeksjournalist op boeddhisten en het boeddhisme in binnen en buitenland. Samen met de Leidse journalist en schrijver Theo Dik begon ik het webmagazine • open boeddhisme •, een onafhankelijk journalistiek webmagazine dat sinds 2012 exclusief over Nederlands boeddhisten en Nederlands boeddhisme publiceert. Ik ben ik lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten en van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten.

Theo Dik begon in augustus 2011 onafhankelijk aan een project over eugenetica in onder meer het Duitsland van 1933-1945. Deze studie moest resulteren in een roman over een zogeheten Rijnland bastaard en een biografie over de Duitse antropoloog Wolfgang Abel. Hij heeft dit werk niet kunnen voltooien: Theo Dik overleed in 2016 onverwacht op 63-jarige leeftijd.

Ik ben getrouwd en heb drie kinderen. Mijn vrouw is voltijds huisarts en kostwinner. Ik heb vanaf hun geboorte de dagelijkse zorg voor onze kinderen op me genomen.

Rob Hogendoorn

Creative Commons-Licentie

‘Boeddhist tegen wil en dank’ is in licentie gegeven volgens een Naamsvermelding-NietCommercieel-GeenAfgeleideWerken 4.0 Internationaal-licentie van Creative Commons.

E: rob.hogendoorn@akademeia.nl
M: 06-43896370
Twitter: @robhogendoorn
W: • open boedddhisme •

 

0

Geef een reactie