In 2005 verscheen het artikel ‘Beeldenstorm in Shangri-la’ van Dechen Kando en Tenzin Methok Sither, twee jonge vrouwen die zich verzetten tegen de stereotypering van Tibetanen. Het artikel werd door mij vertaald, en werd afgedrukt in het lentenummer van het boeddhistische tijdschrift Vorm & Leegte (tegenwoordig BoeddhaMagazine).

De twee Tibetaansen stoorden zich aan het beeld dat veel westerlingen van Tibet hebben: ‘Het is net alsof het beeld van Tibetanen een ‘zeehondjes-effect’ op mensen heeft–Tibetanen zijn schattig en bedreigd!’ Bijna tien jaar later, kort voor het bezoek van de dalai lama aan Nederland, is hun bijdrage nog even actueel en relevant.

Het artikel verscheen naar aanleiding van de uitreiking van de Geuzenpenning 2005. Het bestuur van de Stichting Geuzenverzet 1940-1945 kende de Geuzenpenning toe aan de organisatie International Campaign for Tibet (ICT), ‘voor haar consequente geweldloze inzet voor een democratisch Tibet en voor het bevorderen van de mensenrechten van het Tibetaanse volk.’

De Geuzenpenning werd op 12 maart 2005 in de Grote Kerk in Vlaardingen uitgereikt aan Lodi Gyari, vice-voorzitter van ICT en speciale afgezant van de dalai lama. Gyari, op zijn beurt, wees tijdens de plechtigheid op de verdiensten van directeur Tsering Jampa van ICT Amsterdam. Acteur en voorzitter Richard Gere sprak namens ICT een dankwoord uit.

Lees verder
Beeldenstorm in Shangri-la
(Vorm & Leegte, Lente 2005, p. 34-35, ong. 1.150 woorden)
Rob Hogendoorn