De Amerikaanse acteur Richard Gere bezocht Nederland in 2005. In Vlaardingen sprak hij als voorzitter na de uitreiking van de Geuzenpenning aan de International Campaign for Tibet (ICT) een dankwoord uit.

Een dag daarvoor gaf hij een persconferentie. Na afloop daarvan sprak ik met hem over Tibet, de dalai lama, en de steun van westerse boeddhisten voor de Tibetaanse zaak. ‘Wat goed is voor de Tibetanen is goed voor China, en wat goed is voor China is goed voor de rest van de wereld. Dát is het Tibetaanse experiment,’ aldus Gere.

Tijdens de persconferentie in Vlaardingen vroeg een journalist van het Algemeen Dagblad Gere waarom hij niet gewoon een film over de Tibetaanse zaak maakte. Zou dat niet veel effectiever zijn? Gere’s antwoord is me bijgebleven: ‘Waarom denkt iedereen toch steeds dat het maken van een film makkelijk is? Weet je wat? Als jij me het goede script levert, dan maak ik een film.’

Behalve bij ICT is Richard Gere ook betrokken bij de zogeheten ‘Mind & Life’ gesprekken van de dalai lama met (meest) westerse wetenschappers. Hij woont deze ontmoetingen regelmatig bij, in binnen- en buitenland.

Lees verder
Richard Gere in Nederland: ‘Hoe kan één monnik China zo’n last bezorgen?’
(Vorm & Leegte, Lente 2005, p. 28-30, ong. 1.200 woorden)
Rob Hogendoorn