Gisteren liep het ultimatum af dat lokale machthebbers aan de veelal jonge demonstranten in Hongkong stelde. De vergelijking met de studentenprotesten in China op het Plein van de Hemelse Vrede (ook wel: Tienanmen-plein) van april tot juni 2009 dringt zich via de media voortdurend op.

Op 3 juni 2009 besteedde het EO-programma Dit is de dag (Radio 1) aandacht aan de toen twintigjarige herdenking van het met geweld neerslaan van demonstraties op het Plein van de Hemelse Vrede in Bejing. Het programma werd uitgezonden op de dag dat de dalai lama aankwam voor een bezoek aan Nederland (3-9 juni 2009).

Samen met journalist en China-kenner Frénk van der Linden en atleet Bram Som was ik in deze uitzending te gast. We leverden commentaar op de actualiteit van dat moment: de herdenking van het bloedige einde van de opstand van jonge studenten in China en het bezoek van de dalai lama.

Luister verder
Dit is de dag: Protesten in China en bezoek dalai lama
(Radio 1, 3 juni 2009, ong. 90 min.)
Rob Hogendoorn