Volgens mensenrechtenorganisatie International Campaign for Tibet hebben tot nu toe 133 (meest) jonge Tibetanen zichzelf verbrand. Uit wanhoop, en om aandacht te vragen voor het wrede lot van de bevolking van Tibet.

Op 23 januari 2011 was ik te gast bij presentator Hijlco Span, van het programma Schepper & Co op Radio 1. Het aantal zelfverbrandingen sinds februari 2009 stond toen op negen. Aan de orde kwamen de redenen die deze vaak zeer jonge Tibetanen—het gaat soms om kinderen van 17, 19 jaar oud—voor hun daad hebben.

Wat beogen zij? Hoe denkt de dalai lama daarover? Welk effect sorteren de zelfverbrandingen? Is dit het begin van een grotere protestbeweging? Pakken de media het op?

Verder spraken we over de betekenis en de rol van de dalai lama in de ogen van het Tibetaanse volk, en over de wijze waarop in zijn opvolging kan worden voorzien.

Luister verder
Schepper & Co: Zelfverbrandingen Tibet
(Radio 1, 23 januari 2011, ong. 22 min.)
Rob Hogendoorn