In 2004 voerde ik een uitgebreid gesprek met Achok Rinpoche, destijds hoofd van de Library of Tibetan Works and Archives in Dharamsala, India. We spraken over boeddhisme en wetenschap en het Science for Monks project, dat Tibetaanse monniken en nonnen hun eerste kennismaking met wetenschap biedt.

De veertiende Dalai Lama droeg Achok Rinpoche dit project–deze ‘grote sprong’–op, omdat volgens hem Westerse wetenschap de meest belangwekkende hedendaags bron van kennis is waarmee het boeddhism zich kan verrijken.

Voor mij persoonlijk was dit gesprek het begin van een langlopend wetenschappelijk onderzoek naar de intellectuele, filosofische en normatieve dynamiek van de zogeheten Mind & Life dialogen van de Dalai Lama met (meest) westerse wetenschappers. In 2007 nam ik zelf deel aan het Science for Monks project in het Sera klooster in India. Ik gaf les aan een groep van ongeveer 50 monniken en nonnen, over Mind & Life en Gendun Chöpel († 1951), die als eerste Tibetaanse geestelijke over Westerse wetenschap publiceerde.

Het transcript van dit gesprek met Achok Rinpoche vormt op deze onderwerpen een goede inleiding.

• De grote sprong: Interview met Achok Rinpoche (6.800 woorden)
(Arminiuskerk Rotterdam, 24 juni 2004)
Rob Hogendoorn