Tijdens zijn huidige Europese tournee demonstreren aanhangers van de Tibetaanse verlichte godheid / boze geest Dorje Shugden—het hangt ervan af aan wie je het vraagt—tegen de veertiende dalai lama (1935): gisteren in Oslo, tussen 10 en 12 mei in Rotterdam en Den Haag.

Volgens de dalai lama komt het gedrag van deze demonstranten voort uit onwetendheid: Shugden-aanhangers zijn domweg slecht geïnformeerd, en bovendien niet kritisch genoeg. In zijn retoriek toont de dalai lama (1935) zich de meester-scholasticus die hij is: Geshe Tenzin Gyatso. Met zijn talent als debater verhult hij dat het andere Tibetaans boeddhisten—in het bijzonder zijn medestanders in deze twist—óók aan verstand van zaken en kritische zin ontbreekt.

Omdat ik vind dat de dalai lama waardiger opponenten verdient dan journalisten die niet gewend zijn een hoog opgeleide geshe en scholasticus van repliek te dienen schreef ik het opiniestuk ‘Geshe Tenzin Gyatso’. In raad hen aan ‘niet alleen na te gaan wie onwetend is, of wie liegt: ga eerst na wie zich van welke retoriek bedient, hoe en waarom.’

Lees verder
Geshe Tenzin Gyatso
(8 mei 2014, ong. 700 woorden) 
Rob Hogendoorn